کنکور و دیگر هیچ...
دوست عزیزم آقای دهاقین در سایت خوانسار نیوز مطلبی درباره کنکور و بررسی آماری آن گذاشتند.
من هم فرصت را مغتنم دانسته و تحلیلی اضافی بر ادامه آن مطلب و سیستم آزمون و خطایی شهر دارم،که خارج از انصاف نیست اگر بگوییم هرساله قربانیان فراوانی دارد...
مشکل دانش آموزان شهر از سال اول دبیرستان آغاز می شود و بحث نه چندان مبارک هدایت تحصیلی!!!
در سال اول آموزش متوسطه به خاطر تغییر سیستم آموزشی و محیط آموزشی،برای دانش آموزان استرس ها و چالش های خاص خود را دارد و همین عاملی خواهد شد برای افت دوچندان آنها و کاهش نمرات و درنتیجه معدل غالب دانش آموزان.
در امری بسیاری جالبتر ما در چند سال اخیر شاهد هدایت زوری تحصیلی در سیستم آموزش و پرورش شهرستان هستیم.یعنی اتفاقی که دانش آموزان به اجبار به سمت رشته هایی هدایت یا بهتر گسیل می شوند که علاقه یا استعدادی در آن ندارند.
جالبتر آنکه بسیاری از افراد و دبیران شهر بر ناکارآمد بودن این سیستم تأکید دارند و حتی خود وزارت آموزش و پرورش هم بر نواقص این طرح تأکید دارد ولی همچنان مسئولان اداره آموزش و پرورش شهرستان تأکید بر انجام این کار دارند.
حدود یک ماه پیش خود من به اداره آموزش و پرورش مراجعه کردم و سوالات و برگه هایی که با آن دانش آموزان را "هدایت میکنند" درخواست کردم ولی در کمال ناباوری حتی حاضر نبودند سوالات را در اختیار من قرار بدهند!!!
اولین نتیجه ای که این هدایت زورکی تحصیلی دارد رفتن بسیاری از دانش آموزان به مدارس شهرهای همجوار است که باعث اذیت شدن خود دانش آموز و خانواده های آنها خواهد شد.
دومین مشکل وقتی ایجاد خواهد شد که سیستم های آموزشی که در سطح شهر فعالیت میکنند هرکدام بر طبل خود کوفته و به سمتی می روند. مؤسسات آموزشی شهر،که فعلا فقط نمایندگی کانون فرهنگی آموزش (قلم چی) است و آموزش و پرورش هر کدام دانش آموزان را به سمتی هدایت می کنند و عملا دانش آموزان دچار دعواهای سلیقه ای و نگاههای متفاوت می شوند.
وقتی تمام و یا اکثر مدارس کشور (مثل دبیرستان های غیرانتفاعی شهرهای بزرگ و حتی دبیرستان تیزهوشان اصفهان-شهید اژه ای) بر سلامت و قوت این مؤسسات تأکید دارند و تنها آموزش و پرورش شهرستان ماست!! که یکه تاز بر طبل خود می کوبد و بر غیراستاندارد بودن این مؤسسات تأکید میکند.
و در نقطه مقابل به تبلیغ از آزمون هایی میپردازند که صرفا در سطح استان و آن هم از طرف آموزش و پرورش انجام می شود.
و تنها نتیجه ای که دارد سردرگم شدن دانش آموزان و اولیای آنهاست که در موج این تبلیغات عجیب اسیر می شوند.
سومین مشکل هم نداشتن و یا نبود برنامه ای جامع برای ساماندهی و ارتقاء سطح آشنایی دانش آموزان با کنکور و شیوه های تست زنی است.
در زمان ریاست قبلی آموزش و پرورش کلاسهایی به صورت فشرده و شبانه روزی برگزار می شد. دبیرانی که سطح علمی بسیار بالایی داشتند در کلاسها حاضر میشدند. این چندسال هم به صورت مقطعی و بریده بریده کلاسهایی برگزار میشد که آنچنان با کیفیت نبود و به همین دلیل مورد استقبال دانش آموزان قرار نمیگرفت.
بنابراین میتوان گفت تا امروز سیستم آزمون و خطا بر آموزش و پرورش شهرستان حاکم بوده و دانش آموزان نیز صرفا با تکیه بر استعدادهای شخصی و پتانسیل های فردی روانه دانشگاه میشوند. (این جمله من وقتی معنی پیدا میکند که اکثر دانش آموزان شهرستان با ورود به دانشگاه متوجه تفاوت زیاد در پایه علمی بین خود و همردیفانشان در دانشگاه می شوند)
اما راهکار ها:
1- استفاده از کارشناسان آموزشی شهرستان برای سامان دادن به بحث هدایت تحصیلی و تکیه بیشتر بر توانایی های ذاتی و پتانسیل های درون فردی دانش آموزان.
2- استفاده بهینه از تمام امکانات آموزشی شهرستان: همسو شدن مؤسسات شهرستان و آموزش و پرورش برای کمک به دانش آموزان و برطرف کردن نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت دانش آموزان. در این چندسالی که در قلم چی هستم هیچ وقت ندیدم از آمار قلمچی برای تقویت دانش آموزان استفاده شود. متأسفانه آنچه که شاهد هستیم دانش آموزان با معدلهای بالا (حتی 19) رتبه هایی غیرقابل باور کسب کردند،در حالیکه در آموزش و پرورش مدام به آنها گفته شده که رتبه خوبی کسب خواهند کرد، و همین دلیلی بر این است که سیستم آموزش و پرورش با سیستم وزارت علوم و سازمان سنجش در تناقض است.
3- استفاده از نقاط قوت نیروهای کارآمد شهرستان و دبیرانی که در خارج از شهر مشغول فعالیت هستند برای برنامه ریزی های دقیق و استفاده از آنها برای کلاس های تقویتی و کلاس های کنکور.
پ ن: به مسئولان و مدیران شهر توصیه میکنم به فکر دانش آموزان شهر باشید تا شاید درسالهای بازنشستگی از شما به نیکی یاد کنند.مشکل دانش آموزان آبنما وسط حیاط مدرسه نیست!!! یا سوزاندن کلیپس های دانش آموزان دختر!!! بهتر است برای آینده دانش آموزان شهر قدمی بردارید تا از این هم دیرتر نشده...
آیت الله لنکرانی زیبا گفتند که من به مسئولین توصیه میکنم واجباتشان را انجام دهند،بجای مستحبات،کار مردم را انجام دهید.اگر در آن دنیا جایگاهتان بد بود،من جوابگو هستم...
به امید تغییر